Nu nærmer julen 2013 sig med drastiske skridt. Men hvad betyder julen egentligt? Det er, som om der kommer et større indre pres om at være positiv. Ikke, at jeg ikke mener, at det er godt at være positiv. Jeg mener blot, at det ikke føles rart at være påtaget positiv, blot fordi det snart er jul!

Jeg har lyst til at dele et udsnit af en dialog, som jeg har haft med en skøn veninde. Det kunne såmænd lige så godt have været en indre dialog. Dialogen kommer af, at hun har trukket sig tilbage, så hun er svær at komme i kontakt med. Ikke, fordi hun ikke ønsker kontakt – for det gør hun – men fordi hun ikke føler sig værdig til kontakt.

”Jeg kan godt mærke, at du har trukket dig. Og det må du jo gerne! Ikke, fordi det er dét, jeg gerne vil, og jeg mærker heller ikke, at det er dét, du gerne vil. Men der er intet, vi ikke gerne må. Uanset hvad vi gør, kan vi dog ikke gøre os uværdige til kærlighed, for vi er lavet af kærlighed.

Du behøver ikke at føle dig værdig for kunne have kontakt. Du behøver ikke være andet end dét, du allerede er. Du behøver blot at forstå, at du kan føle dig nok så uværdig og samtidig VÆRE værdig. Du ER værdig! Det er simpelthen sådan, det er, og det kan ikke forandres. Det er erfaringer, du er ved at gøre dig, erfaringer i, hvad du ikke er … og dermed også i, hvad du er.

Det er præcis, som en person, der går rundt i mørket. Når lyset kommer, kan personen se lyset, bemærker det og glædes ved det. Det var jo ikke muligt, hvis der hele tiden var lyst. Så fordi vi for et øjeblik befinder os i mørke, gør vi ikke noget forkert.”

 

Jeg skrev disse ord til hende, fordi jeg ved, at det er sådan. Vi kan ikke komme uden om livets kontraster. I stedet er det meget vigtigt, hvordan vi favner os selv og hinanden, når vi står i noget, der ikke føles som det, vi ønsker os.

Hvis vi møder os selv i en dyb blødhed og med overblik over, hvad der er sandt og ikke sandt – som en moder vil favne sit barn – så vil der kunne komme lys, selv om der er mørkt. Lyset kommer indefra, og når vi formår at skinne ud i mørket, formår vi at få barmhjertighed – det må være dét, julen betyder.

Nelsons Mandelas liv, virke og død har haft en dyb indflydelse på mig. Jeg mærker ham så tydeligt som et lysende forbillede for, hvad vi mennesker er i stand til. Vi vil hver især kunne opleve vores version af betydningsfuld indflydelse, når vi starter med os selv.

Nelson-Mandela

Men at være åben og sårbar kræver mod og styrke til at favne og se fremad. Det er ikke let, men vi er her heller ikke nødvendigvis, fordi tingene skal være lette. Vi er her for at skabe. Vi er her for at skabe betydning for os selv og for hinanden i hverdagen – hver dag.

En anden stor personlighed, jeg beundrer er René Brown – jeg kan anbefale dig at se denne: “The power of Empathy“. (Du kommer direkte ind på hendes blog, scroll lidt ned og du kan se filmen).

 

Glædelig jul

Kærligst

Karin